Print Options:

Przepis na risotto z grzybami i wątróbka drobiowa

Risotto z grzybami i wątróbka drobiowa
Danie ,
Trudność Średni
Time
Czas gotowania: 40 min Całkowity czas: 40 min
Porcji 4
Najlepszy Cały rok
Description

300g ryżu 
200g wątróbek drobiowych
400g grzybow
Szklanka białego wina
100g masła
100g sera parmigiano
2 marchewki
1 duża cebula
Bulion drobiowy

Kroimy drobno wątróbki drobiowe i smażymy na patelni.
Szatkujemy drobno marchewkę oraz cebulę i smażymy w garnku, po uzyskaniu złocistego koloru wsypujemy ryz i prażymy go razem z warzywami przez około 1 minutę. Następnie wlewamy kieliszek białego wina i mieszając czekamy aż całkowicie odparuje. Następnie dodajemy grzyby i bulionu. Nasze risotto gotujemy na silnym ogniu stopniowo dolewając bulionu, ciągle mieszamy, aby nie przywarło do dna.
W połowie gotowania dodajemy wątróbki.
Kiedy nasz ryz jest już aldente, zestawiamy go z ognia i energicznie mieszając dodajemy masło oraz starkowany ser. Odstawiamy na 5 minut. Jeszcze raz energicznie mieszamy i podajemy.

Smacznego

Risotto z grzybami i wątróbka drobiowa
    Skłądniki na Risotto z grzybami i wątróbka drobiowa
  • 300g Ryżu (Prażymy z warzywami)
  • 200g Wątróbek drobiowych (Kroimy drobno i smażymy)
  • 400g Grzybów (Dodajemy do bulionu)
  • 1 Szklanka białego wina (Dodajemy do składników)
  • 100g 100g Masła (Rozpuszczmy)
  • 100g Sera Parmigiano (Dodajemy do składników)
  • 2 Marchewki (Szatkujemy drobno)
  • 1 Duża cebula (Szatkujemy drobno)
  • Bulion drobiowy (Dodajemy do składników)
Risotto z grzybami i wątróbka drobiowa
    Jak przygotować Risotto z grzybami i wątróbką drobiową?
  1. Risotto z grzybami i wątróbka drobiowaRisotto z grzybami i wątróbka drobiowa

    Przygotowanie :

    Kroimy drobno wątróbki drobiowe i smażymy na patelni.
    Szatkujemy drobno marchewkę oraz cebulę i smażymy w garnku, po uzyskaniu złocistego koloru wsypujemy ryz i prażymy go razem z warzywami przez około 1 minutę. Następnie wlewamy kieliszek białego wina i mieszając czekamy aż całkowicie odparuje. Następnie dodajemy grzyby i bulionu. Nasze risotto gotujemy na silnym ogniu stopniowo dolewając bulionu, ciągle mieszamy, aby nie przywarło do dna.
    W połowie gotowania dodajemy wątróbki.
    Kiedy nasz ryz jest już aldente, zestawiamy go z ognia i energicznie mieszając dodajemy masło oraz starkowany ser. Odstawiamy na 5 minut. Jeszcze raz energicznie mieszamy i podajemy.

    Smacznego

Słowa kluczowwe: Risotto, Risotto z grzybami,