Print Options:

Zupa krem z dyni

Krem zupa z dyni
Danie
Trudność Łatwy
Time
Czas gotowania: 45 min Całkowity czas: 45 min
Porcji 4
Description
Zupa krem z dyni
 
Banalnie prosta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem.
Zupa krem z dyni.
  • 1,5 kg Dyni (Dodajemy do pozostałych składników)
  • 1 Duża cebula, pokrojona w kostkę (Dodajemy do pozostałych składników)
  • 1 Ząbek czosnku, zmiażdżony (Dodajemy do pozostałych składników)
  • 1/2 Łyżeczki ostrej papryki (Dodajemy do pozostałych składników)
  • 1/2 Łyżeczki słodkiej papryki (Dodajemy do pozostałych składników)
  • 1/4 Łyżeczki cynamonu (Dodajemy do pozostałych składników)
  • 1 Łyżeczka miodu lub syropu klonowego (Dodajemy do pozostałych składników)
  • 2 Szczypty gałki muszkatołowej
  • 1-2 Łyżki soku z cytryny (Dodajemy do pozostałych składników)
  • 1 Oliwa (Do smaku)
  • 1 Sól (Do smaku)
  • 1 Pieprz (Do smaku)
Zupa krem z dyni
  1. Jak przygotować zupę krem z dyni?Krem zupa z dyni
    Banalnie prosta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem.
     
    Czas przygotowania: do 45 minut
     
    SKŁADNIKI/ 4 porcje:
     
    1,5 kg dyni 
    oliwa
    1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki cynamonu
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 
    1 – 2 łyżki soku z cytryny
    sól i pieprz
     
    PRZYGOTOWANIE:
    1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię pokroić w ćwiartki, posmarować wnętrze olejem i piec około 30 – 45 minut.
    2. Miękką dynię wyjąć z piekarnika i pozostawić na chwilę do wystudzenia.
    3. W międzyczasie w garnku o grubym dnie, rozgrzać sporo oliwy i zeszklić cebulę, ok. 2-3 minuty.  Dodać czosnek, paprykę, cynamon i gałkę muszkatołową. Podsmażać wszystko kolejną minutę.
    4. Dynię oczyścić z pestek, a następnie wyjąć miąższ i dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać  i dusić przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlać tyle wody, aby pokryła warzywa. Przykryć garnek i gotować przez 10 minut.
    5. Całość zmiksować blenderem. Na koniec dodać miód, ocet, sól i świeżo mielony czarny pieprz.
    Podawać z prażonymi pestkami dyni i skropioną oliwą lub palonym masłem, aromatyzowanym np. chili
Fakty żywieniowe

Wielkość porcji 1

Porcje 4

Słowa kluczowwe: dynia, zupa z dyni,