Print Options:

Przepis na zupę z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy
Trudność Średni
Time
Odstawić na: 40 min Całkowity czas: 40 min
Porcji 4
Najlepszy Cały rok
Description

Przygotowanie :

Do przyrządzenia naszej zupy możemy wykorzystać dwa różne rodzaje ciecierzycy, pierwsza opcja to produkt z puszki już ugotowany, druga to ciecierzyca suszona i w tym przypadku musimy zostawić ja w wodzie na min 12 godzin i następnie ugotować.
Pierwsza czynnością będzie pokrojenie w kostkę chleba i usmażenie go na patelni, możemy przyprawić go według uznania. Następnie kroimy nasze warzywa w drobniutką kostkę, tak samo postępujemy z boczkiem. Wrzucamy boczek na rozgrzana patelnie i smażymy, dopóki nie będzie chrupiący. Do boczku dodajemy warzywa i kontynuujemy smażenie. Następnie przenosimy wszystko do garnka dodajemy kostkę rosołowa i zalewamy woda (1litr). Gotujemy przez około 5 minut od momentu wrzenia i dodajemy ciecierzyce. Dalej gotujemy przez około 10 minut (dodajemy wody, jeśli trzeba). Ostatnia czynnością jest dodanie oliwy z oliwek i podanie na głębokim talerzu naszej zupy wraz z chrupiącym chlebem.

Zupa z ciecierzycy skłądniki
    Składniki do Zupy z ciecierzycy
  • 2 Cebule (Dodajemy na patelnię)
  • 1 Marchewka (Dodajemy na patelnię)
  • 2 Ząbki czosnku (Dodajemy na patelnię)
  • 1 Por (Dodajemy na patelnię)
  • 200g Boczku (Kroimy w kostkę i smażymy)
  • 600g Ciecierzycy (Dodaj do bulionu)
  • 4 Łyżki Oliwy z oliwek (Dodaj na patelnię)
  • 1 Litr Bulionu warzywnego (Zagotuj)
  • 4 Kromki czerstwego chleba (Pokrój w kostkę i usmaż na patelni)
Zupa z ciecierzycy
    Jak przygotować Zupę z ciecierzycy?
  1. Przygotowanie Zupy z ciecierzycyZupa z ciecierzycy

    Przygotowanie :

    Do przyrządzenia naszej zupy możemy wykorzystać dwa różne rodzaje ciecierzycy, pierwsza opcja to produkt z puszki już ugotowany, druga to ciecierzyca suszona i w tym przypadku musimy zostawić ja w wodzie na min 12 godzin i następnie ugotować.
    Pierwsza czynnością będzie pokrojenie w kostkę chleba i usmażenie go na patelni, możemy przyprawić go według uznania. Następnie kroimy nasze warzywa w drobniutką kostkę, tak samo postępujemy z boczkiem. Wrzucamy boczek na rozgrzana patelnie i smażymy, dopóki nie będzie chrupiący. Do boczku dodajemy warzywa i kontynuujemy smażenie. Następnie przenosimy wszystko do garnka dodajemy kostkę rosołowa i zalewamy woda (1litr). Gotujemy przez około 5 minut od momentu wrzenia i dodajemy ciecierzyce. Dalej gotujemy przez około 10 minut (dodajemy wody, jeśli trzeba). Ostatnia czynnością jest dodanie oliwy z oliwek i podanie na głębokim talerzu naszej zupy wraz z chrupiącym chlebem.

Fakty żywieniowe

Wielkość porcji 1

Porcje 4

Słowa kluczowwe: Zupa z ciecierzycy, zupa, ciecierzyca