Zupa zacierkowa

Przepis na zupę zacierkową
Skocz do przepisu Drukuj przepis
0 Dodaj do ulubionych
Przepis na zupę zacierkową pinit Zobacz galerie 1 zdjęcie

Przepis na zupę zacierkową

Przepis na zupę zacierkową pinit
0 Dodaj do ulubionych

Zupa zacierkowa

Trudność: Średni Czas gotowania 45 min Całkowity czas 45 min Porcji: 4 Najlepszy: Zima

Przepis na zupę zacierkową

Przepis na zacierki ok. 1/2 szklanki

Przepis na zupę zacierkową

Zupa zacierkowa

Jak przygotować zupę zacierkową?

  1. PRZYGOTOWANIE
    Zacierki:
    Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, wbić jajko. Ręką wyrobić elastyczne, dość twarde ciasto. Palcem wskazującym i kciukiem skubać malutkie kawałki ciasta, jednocześnie wałkując/rolując je między palcami. Gotowe zacierki wrzucać do miski, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się nie posklejały.
    WSKAZÓWKA: Jeśli ciasto się klei oprósz dłonie i ciasto mąką. Jeśli dodasz za dużo mąki, dolej odrobinę wody.

    Zupa:
    Na patelni podsmażyć boczek, aż się wytopi tłuszcz, dodać cebulę i smażyć na złoty kolor.
    Ziemniaki zalać rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować 5 minut.
    Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i podsmażony boczek z cebulą, po czym gotować kolejne 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania, dodać zacierki, gotować do chwili wypłynięcia, aby były al dente lub 2-3 minuty do miękkości. Dodać część kopru i natki pietruszki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Resztą zieleniny udekorować zupę.

    Przepis na zupę zacierkową
Słowa kluczowwe: Zupa zacierkowa, zaccierkowa
Strona wspierana przez Delicious Recipes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *