Print Options:

Zupa zacierkowa

Przepis na zupę zacierkową
Danie
Trudność Średni
Time
Czas gotowania: 45 min Całkowity czas: 45 min
Porcji 4
Najlepszy Zima
Przepis na zupę zacierkową
    Przepis na zacierki ok. 1/2 szklanki
  • 2 Czubate łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 Łyżki ciepłej wody
  • Przepis na zupę zacierkową
  • 1 Litr rosołu
  • 1 Marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 Mała pietruszka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 2 Duże liście laurowe
  • 3 Ziarna ziela angielskiego
  • 3 Duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 Sól
  • 1 Pieprz
  • 1 Świeżo mielony
  • 45 g Boczku pokrojonego w małe plasterki
  • 1 Cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 3 Łyżki natki pietruszki i/lub kopru
Zupa zacierkowa
    Jak przygotować zupę zacierkową?
  1. Przepis na zupę zacierkową

    PRZYGOTOWANIE
    Zacierki:
    Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, wbić jajko. Ręką wyrobić elastyczne, dość twarde ciasto. Palcem wskazującym i kciukiem skubać malutkie kawałki ciasta, jednocześnie wałkując/rolując je między palcami. Gotowe zacierki wrzucać do miski, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się nie posklejały.
    WSKAZÓWKA: Jeśli ciasto się klei oprósz dłonie i ciasto mąką. Jeśli dodasz za dużo mąki, dolej odrobinę wody.

    Zupa:
    Na patelni podsmażyć boczek, aż się wytopi tłuszcz, dodać cebulę i smażyć na złoty kolor.
    Ziemniaki zalać rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować 5 minut.
    Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i podsmażony boczek z cebulą, po czym gotować kolejne 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania, dodać zacierki, gotować do chwili wypłynięcia, aby były al dente lub 2-3 minuty do miękkości. Dodać część kopru i natki pietruszki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Resztą zieleniny udekorować zupę.

Słowa kluczowwe: Zupa zacierkowa, zaccierkowa