PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM







SKŁADNIKI - PULPETY:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 2 średnie cebule, drobno pokrojona i podsmażona na złoty kolor
- 4 ząbki czosnku
- 1 sucha bułka wymoczona w wodzie,
- 2 jajka
- sól, pieprz naturalny oraz ziołowy

SKŁADNIKI - SOS POMIDOROWY:
- cebula, posiekana w drobną kostkę
- czosnek
- suszone oregano, sól, pieprz naturalny, 3-4 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe.
- passata pomidorowa

PRZYGOTOWANIE:
Pulpety:
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę,  2 jaja, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę odsączoną z wody i rozdrobnioną. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki, dokładnie wyrabiając rękoma.

Z wyrobionego mięsa formujemy kulki (wielkość według własnych upodobań), następnie każdą mięsną kulkę obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kulki smażymy na patelni do zrumienienia. 

SOS:
W rondlu podsmażamy cebulę,  wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (należy pamiętać, aby czosnek dodać pod koniec smażenia cebuli i podsmażyć ok. 1 min. aby nie zrobił się gorzki). Gdy cebula będzie, miała złoty kolor, dodajemy wszystkie przyprawy,doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.. Następnie dodajemy passatę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min.
Gdy sos pomidorowy będzie gotowy, dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze przez około 5- 10 min.
Gotowe

PODANIE:
Pulpety doskonale komponują się z wszelakiego rodzaju kaszami: gryczaną, jęczmienną, bulgur, pęczakiem lub z ziemniakami. 


2019-10-13 15:17 213

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.