Ramen z krewetkami
Ramen z krewetkami
Składniki dla 4 osób
1 łyżka stołowa miso
300g krewetek
pęczek młodych cebulek dymka
100g fasoli edamame
Mix wodorostów suszonych
500g ugotowanego makaronu noodle
2 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe sosu rybnego
świeży imbir, palczatka, włoszczyzna
Katsuobushi
Myjemy i kroimy nasze warzywa, wkładamy do garnka i chwile podsmażamy (oprócz fasoli). Dodajemy miso, sos rybny, sos sojowy, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy na średnim gazie około godziny (foto3). Ilość rosoły powinna się zredukować do oko 2 litrów, wtedy zdejmujemy z gazu odcedzamy przez sitko.
Krewetki podsmażamy na patelni. Wodorosty (te które nie wymagają gotowania) namaczamy w letniej wodzie.
Teraz nakładamy do miseczek najpierw nasz makaron, edamame, wodorosty oraz krewetki (foto6). Zalewamy wrzącym rosołem i posypujemy katsuobuschi.
Gotowe