Ramen z krewetkami

Ramen z krewetkami

 

Składniki dla 4 osób

1 łyżka stołowa miso

300g krewetek

pęczek młodych cebulek dymka

100g fasoli edamame

Mix wodorostów suszonych

500g ugotowanego makaronu noodle

2 łyżki stołowe sosu sojowego

2 łyżki stołowe sosu rybnego

świeży imbir, palczatka, włoszczyzna

Katsuobushi

 

 

Myjemy i kroimy nasze warzywa, wkładamy do garnka i chwile podsmażamy (oprócz fasoli). Dodajemy miso, sos rybny, sos sojowy, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy na średnim gazie około godziny (foto3). Ilość rosoły powinna się zredukować do oko 2 litrów, wtedy zdejmujemy z gazu odcedzamy przez sitko.

Krewetki podsmażamy na patelni. Wodorosty (te które nie wymagają gotowania) namaczamy w letniej wodzie.

Teraz nakładamy do miseczek najpierw nasz makaron, edamame, wodorosty oraz krewetki (foto6). Zalewamy wrzącym rosołem i posypujemy katsuobuschi.

Gotowe

2019-09-15 15:44 320 co na obiad, Ramen z krewetkami, krewetki

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.