Rigatoni z łososiem i śmietaną

Rigatoni z łososiem i śmietaną

 

Składniki dal 4 osób

400g makaronu rigatoni

400g świeżego łososia (najlepiej kupić ścinki)

350g śmietany

3 ząbki czosnku

Łyżeczka pieprzy czerwonego

50g czystej wódki

Garść pietruszki

 

 

Pierwsza czynnością, która się zajmiemy jest wstawieni wody na makaron, więc stawiamy na gazie garnek z woda, dodajemy soli i czekamy aż zacznie wrzeć.

Następnie na rozgrzaną patelnie wrzucamy czosnek, pieprz oraz skrawki łososia. Jeśli kupiliśmy filet to należy go wcześniej pokroić w kostkę. Kiedy łosoś się zarumieni wlewamy wódkę i czekamy aż kompletnie się wygotuje, następnie dodajemy śmietany i gotujemy, dopóki nie zgęstnieje. Dodajemy pietruszkę.

Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy według zaleceń producenta. Kiedy makaron jest już ugotowany odcedzamy go, zostawiając jedna chochle wody z gotowania w garnku. Makaron oraz nasz sos mieszamy razem dodając wodę, z gotowania która zostawiliśmy wcześniej w garnku. Czekamy aż zgęstnieje trzymając garnek na małym ogniu.

Gotowe

 

2019-09-14 11:48 471 co na obiad, Rigatoni z łososiem i śmietaną, Rigatoni

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.