Risotto z borowikami

RISOTTO Z BOROWIKAMI 











SKŁADNIKI/ 2-3 porcje

1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
2 szalotki, posiekane
1-2 ząbki czosnku(opcjonalnie)
200g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
ok. 600 ml gorącego rosołu
4 średnie borowiki, oczyszczone, pokrojone w plastry
3 łyżki masła
pieprz
sól
3 łyżki parmezanu + do dekoracji
ok.3 łyżki posiekanej natki pietruszki


WYKONANIE:
1.Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić szalotkę z czosnkiem - ok. 2 minuty.
Dodać ryż - smażyć kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wlać wino.Gdy wino  zostanie wchłonięte przez ryż, podlać gorącym! rosołem(ok.1 łyżki wazowej) - ciągle  mieszać.
2.Gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, ponownie go podlać i dalej mieszać. Czynność tę   powtarzać do momentu zużycia rosołu lub kiedy ryż będzie al dente(ziarenka będą miękkie na   zewnątrz i jędrne w środku, stawiające lekki opór zębom).
3.Prawdziwki podsmażyć, na jednej łyżce masła, na dużym ogniu, do momentu, aż będą lekko   rumiane.Oprószyć solą i pieprzem.
4.Do gotowego ryżu, dodać grzyby, 2 łyżki masła, starty parmezan, posiekaną natkę - chwilę   poddusić. Wyłożyć na talerze, oprószyć natką i parmezanem.

Risotto powinno być dosyć gęste i zwarte po wyłożeniu na talerz.
2019-10-11 11:41 280 Risotto z borowikami, Risotto, borowiki

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.