Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

 

Składniki dla 4 osób

320g ryżu Avorio

1l bulionu warzywnego

100g masła

50g sera parmigiano

1 cebula

1 marchewka

500g szparagów

 

Pierwszą czynnością i zresztą bardzo ważną jest doprowadzenie do wżenia bulionu.

Następnie tarkujemy marchewkę oraz cebule jak najdrobniej możemy. Kroimy nasze szparagi według uznania.

Do garnka (tutaj znaczenie ma szerokość, nie wysokość) wrzucamy ryż, marchewkę i cebule. Dodajemy trochę oleju i prażymy ryż około 2 minut. Teraz dodajemy trochę bulionu tak aby przykrył on nasz ryż, ważne jest aby nie dodawać za dużo na raz i trzymać zawsze ten sam poziom płynu. Cały czas mieszamy i dolewamy powoli buliony tak aby ryż się nie przypalił. W połowie gotowania dajemy szparagi. Kiedy ryż będzie „al dente” dodajemy ser oraz masło, zestawiamy z ognia i energicznie mieszamy prze parę minut. Odstawiamy risotto na 5 minut aby „odpoczęło”. Ponownie energicznie mieszamy i podajemy.

 

2019-09-12 13:58 100 Risotto ze szparagami, Risotto

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.