Roast beef z baraniny z sosem z czerwonego wina
Roast beef z baraniny z sosem z czerwonego wina
Składniki dla 4 osób
500ml demi de glace
500ml czerwonego wina
Suszone bądź świeże zioła
Czosnek
Skorka z cytryny
800g baraniny roast beef
100ml oleju
Sól pieprz
Pierwsza czynnością, która wykonamy i najlepiej, aby zrobić to dzień wcześniej to zamarynowanie mięsa, czyli czosnek, zioła, sól i pieprz, olej oraz cytrynę mieszamy razem. Wkładamy mięso do naczynia zalewamy nasza zalewa i odstawiamy na noc do lodówki.
W między czasie w garnku gotujemy wino ora demi de glace, dopóki nie zredukują się do gęstego sosu. Przyprawimy sola pieprzem według uznania.
Mięso wyciągamy z lodówki i smażymy na patelni z obu stron, odstawiamy do piekarnika w temp 55C na 30/40min
Kroimy w plasterki, polewamy sosem i podajemy.