Rosół

Rosół

Składniki :

- 1 kurczak o wadze około +/- 2 kg
- około 3 litrów wody
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- połowa selera
- pietruszka do dekoracji
- makaron
- sól i pieprz
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liściów laurowych

Przygotowanie :
Kurczaka opłukać i włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zebrać szumowninę. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, żeby rosół tylko "pyrkał". Dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera (selera obrać lub dla większego aromatu - tylko dokładnie umyć). Cebulę, pora i natkę opłukać (cebuli można nie obierać, jej łuski nadadzą zupie ładnego koloru). Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym. Rosół powinien "pyrkać" w sumie około 3 godzin. Gotujemy makaron. Rosół podajemy z makaronem i pietruszką dla dekoracji.

Smacznego.
2020-03-25 14:19 230 Rosół, zupa, co na obiad

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.