RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU





Składniki:

- 1 kg ryby mrożonej lub świeżej (rodzaj ryby według własnych preferencji).
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- jeden nieduży seler, lub połowa dużego,
- 3 cebule,
- sól, pieprz naturalny, papryka słodka w proszku,
- 500 g pasaty pomidorowej,
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 3-4 łyżeczki cukru,
- 1-2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 3-4 liście laurowe, ok 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
- jajko i mąką do panierowania ryby, 


Przygotowanie:

Rybę po oczyszczeniu kroimy w nieduże kawałki i oprószamy z każdej strony solą i pieprzem.
Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia się.

Przygotowanie warzyw:

Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o grubym oczku. Cebulę kroimy w piórka.
W garnku podsmażamy cebulę na odrobinie tłuszczu do momentu zeszklenia się. Następnie dodajemy starte warzywa, liść laurowy oraz ziele angielskie, całość podlewamy ok 100 ml wody i dusimy ok 15- 20 min mieszając aż warzywa lekko zmiękną.
Następnym krokiem jest dodanie pasaty pomidorowej, 2-3 łyżeczek koncentratu pomidorowego (jeżeli uznamy, iż jest to za mała ilość, dodajemy według swoich preferencji smakowych), 3-4 łyżeczek cukru (w tym przypadku ilość cukru również zależy od Naszych preferencji smakowych), 1-2 łyżek octu oraz całość doprawiamy solą pieprzem naturalnym oraz słodką papryką w proszku.
Całość łączymy ze sobą i podduszamy chwilkę sprawdzając aby warzywa nie rozmiękły. Na koniec sprawdzamy doprawiamy jeszcze warzywa według Naszych preferencji (sól, pieprz, cukier itp). Warzywa odstawiamy do wychodzenia.

W naczyniu układamy na dnie warstwę ryby i przykrywamy warstwą warzyw. W ten sposób postępujemy aż do końca pamiętając aby ostatnią warstwą były warzywa.

Wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły i gotowe. Najlepiej smakuje na zimno, ale również w wersji na ciepło.

Smacznego!



2020-04-19 12:14 909

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.