Salami z czekolady

Salami z czekolady

 

Składniki

 

Ciemna czekolada 200 g

Suche herbatniki 175 g

Pistacje 100g

Kakao 2 łyżki stołowe

Masło o temperaturze pokojowej 150 g

Cukier 150 g

Jajka (2 średnie) w temperaturze pokojowej 100 g

Cukier puder

 

 

Najpierw należy posiekać czekoladę za pomocą noża bądź pokruszyć ja ręką. Rozpuść go w bain-marie a po całkowitym stopieniu pozostawiamy, aby ostygła. W międzyczasie masło ubijamy z cukrem za pomocą robota, wlewamy lekko ubite jajka, kontynuując ubijanie, dopóki masa będzie lekka i puszysta. Teraz dodajemy kakao i wlewamy stopioną czekoladę. Kontynuujemy mieszanie do momentu aż czekolada dobrze się wymiesza. Pokruszone herbatniki oraz pistacje dodajemy do czekolady i mieszamy. Przenieś ciasto na arkusz papieru do pieczenia. Unieś jeden z dwóch końców arkusza, przygnij go do środka i zwijaj salami aż do całkowitego owinięcia papierem do pieczenia. Złóż dwie boczne krawędzie papieru, aby salami było szczelnie zamknięte. Można dodatkowo owinąć folia plastikowa, aby ciasno uformować salami. pozostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po stwardnieniu salami czekoladowego możesz zawiązać je sznurkiem i posypać cukrem pudrem, aby wyglądało jak prawdziwe.

Gotowe

 

2019-09-16 09:03 1114 co na deser, Salami, Salami z czekolady

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.