SCHAB W SOSIE WĘGIERSKIM
























SKŁADNIKI/ 4 PORCJE
600 g schabu, pokrojonego w plastry i dość cienko rozbitego
2 łyżki oleju np.ryżowego
2 cebule, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
sól, pieprz świeżo mielony
ok. 1,5 szklanki gorącego rosołu lub wody
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
natka pietruszki

Inne opcjonalne dodatki do wyboru:ostra papryka, pieprz cayenne, tymianek, oliwki, nieco octu balsamicznego lub winnego

Schab oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
W głębokiej patelni na łyżce oliwy zeszklić cebulę i czosnek, dodać resztę oliwy, zsunąć cebulę z czosnkiem na bok. Włożyć schab i krótko obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia.
Wlać gorący rosół, sos sojowy, dodać paprykę, listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. i 15 minut lub do miękkości mięsa.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Dodać masło i zahartowaną śmietanę, wymieszać, .

WSKAZÓWKI:
Sos może posłużyć nam jako baza. Możesz go urozmaicić, marchewką, pieczarkami lub świeżą papryką.

PROPOZYCJA PODANIA
kasza/ ryż/ tłuczone ziemniaki
pikle
2020-01-27 16:05 1304

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.