Schabowy

SCHABOWY

Tym razem zapraszamy na tradycyjnego schabowego, bez którego nie może zabraknąć niedzielnego obiadu.

Składniki:

- 0,5 kg schabu bez kości,
- mąka, bułka tarta do panierki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,

Przygotowanie

Schab kroimy w ok 1 cm kawałki i rozbijamy na grubość według własnych preferencji (jedni lubią schabowe nieco grubsze a inni bardziej rozbite) Solimy z obu stron każdy kawałek oraz oprószamy pieprzem. Następnie w oddzielnym płytkim naczyniu roztrzepujemy jajko, które posłuży do panierowania. Na jednym talerzyku dajemy mąkę a na drugim bułkę tartą. Najpierw schabowe obtaczamy w mące, następie w rozbitym jajku z każdej strony i na końcu w bułce tartej. Schabowe smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej smakują na smalcu), jeżeli ktoś nie preferuje smalcu smażymy na oleju z każdej strony aż do zrumienienia się skórki. Schabowe najlepiej smakują z ziemniakami w każdej postaci oraz z ulubioną surówką.


Porada

Aby schabowy był jeszcze smaczniejszy, możemy go wymoczyć przez kilka godzin w mleku z dodatkiem cebuli pokrojonej w kawałki.

SMACZNEGO!
Źródło: conaobiad.com.pl
2020-11-05 18:37 396

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.