Schabowy

Tym razem zapraszamy na tradycyjnego schabowego, bez którego nie może zabraknąć niedzielnego obiadu.
Składniki:
- 0,5 kg schabu bez kości,
- mąka, bułka tarta do panierki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
Przygotowanie
Schab kroimy w ok 1 cm kawałki i rozbijamy na grubość według własnych preferencji (jedni lubią schabowe nieco grubsze a inni bardziej rozbite) Solimy z obu stron każdy kawałek oraz oprószamy pieprzem. Następnie w oddzielnym płytkim naczyniu roztrzepujemy jajko, które posłuży do panierowania. Na jednym talerzyku dajemy mąkę a na drugim bułkę tartą. Najpierw schabowe obtaczamy w mące, następie w rozbitym jajku z każdej strony i na końcu w bułce tartej. Schabowe smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej smakują na smalcu), jeżeli ktoś nie preferuje smalcu smażymy na oleju z każdej strony aż do zrumienienia się skórki. Schabowe najlepiej smakują z ziemniakami w każdej postaci oraz z ulubioną surówką.
Porada
Aby schabowy był jeszcze smaczniejszy, możemy go wymoczyć przez kilka godzin w mleku z dodatkiem cebuli pokrojonej w kawałki.
SMACZNEGO!


Źródło: conaobiad.com.pl
Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy