Ślimaczki z twarogiem i cynamonem

Ślimaczki z twarogiem i cynamonem. 

Składniki ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- szczypta soli, 

Nadzienie cynamonowe:
- 50 g masła,
- 20 g cynamonu w proszku,
- odrobinę startej skórki cytryny,
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego,

Przygotowanie: Masło roztapiamy w rondelku dodajemy wszystkie wymienione składniki , łączymy ze sobą i gotowe. 

Nadzienie twarogowe:
- 200 g twarogu,
- 1 żółtko,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki cukru, 

Przygotowanie: Do twarogu dodajemy żółtko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodać drożdże, wymieszać i pozostawić aż urosną. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Dodajemy do tego mleko z drożdżami i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i chwilę ponownie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy do wszystkiego chwilę wcześniej roztopione masło w rondelku. Całość wyrabiamy ręcznie ok 10 min (ciasto musi być sprężyste). Na końcu odstawiamy na 1-2 h do wyrośnięcia. 

Gdy już ciasto wyrosło, dzielimy je na części. Jedną cześć należy rozwałkować na prostokąt ok 30x50 cm, grubość ok 2- 3 mm. Gdy już ciasto jet rozwałkowane smarujemy je masą cynamonową lub twarogową a następnie zwijamy ciasto roladę (rulon) i kroimy w plastry o grubości ok 2 cm każdy.
Kawałki ciasta układamy na blaszce i pozostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C, (opcjonalnie wierz babeczek można posmarować roztrzepanym jajkiem). 
Pieczemy przez ok 20 min do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

2019-12-07 18:20 125 co na obiad, Ślimaczki z twarogiem i cynamonem

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.