SMAŻONA WĄTRÓBKA Z SEZAMEM

Bardzo prosta i smaczna wątróbka, którą przygotujesz w 10 minut.

SKŁADNIKI/ 2 OSOBY
300 g wątróbki drobiowej, umytej, oczyszczonej i osuszonej

1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka oleju sezamowego (można zastąpić olejem ryżowym lub masłem z odrobiną oleju)
1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
szczypiorek


1. Rozgrzej olej na patelni. Wątróbki oprósz sezamem i smaż, aż się zrumienią z każdej strony.

2. Dodaj miód, sos sojowy, sos rybny, gotuj na małym ogniu, często mieszając przez 2 minuty.
Gotową wątróbkę oprószyć szczypiorkiem.

PROPOZYCJA PODANIA:
ryż/surówka z marchewki i jabłka


WSKAZÓWKA:
Jeśli nie mamy sosu rybnego można go pominąć, a zamiast tego dodać ocet balsamiczny lub winny.
2020-01-14 13:35 201 co na obiad, wątróbka, wątróbka z sezamem

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.