Soczysta karkówka, ziemniaki , surówka

SOCZYSTA KARKÓWKA Z PIECZARKAMI W SOSIE CHILI

SKŁADNIKI/3-4 OSOBY 

6 – 7 plastrów karkówki (najlepiej przygotowanej kilka godzin wcześniej)
1 duża cebula pokrojona w piórka
6 sporych pieczarek pokrojonych w grubszą kostkę
3 duże zmiażdżone ząbki czosnku
Przyprawy: słodko – pikantny sos chili, słodka papryka, sól, pieprz świeżo mielony
oliwa

1. Plastry karkówki natrzeć czosnkiem i papryką z obu stron, oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
2. Mięso włożyć do miski, polać sosem chili, przykryć – wstawić do lodówki przynajmniej na 15min. (najlepiej na noc)
3. Karkówkę (z sosem) włożyć do żeliwnego naczynia, dodać pokrojoną cebulę i pieczarki - spryskać oliwą.
4. Piec pod przykryciem do miękkości ok. 1 godz. w temp. 200 C.
5. 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, aby karkówka ładnie się opiekła.

PODANIE:
np.: ziemniaki + ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej
Surówka: kapusta pekińska, oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony, sól, cukier do smaku.

Smacznego

2019-09-28 11:53 815 co na obiad, Soczysta karkówka, ziemniaki, surówka, karkówka

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.