SOS PIECZARKOWY



SKŁADNIKI/ 2 PORCJE
1 łyżka oliwy
300 g pieczarek, pokrojonych w półplasterki
2 szalotki, pokrojone w kosteczkę
1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka masła
150 ml szklanki śmietany 18% lub pół na pół 18% i 30%
sól i pieprz świeżo mielony
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie dla podbicia smaku: 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu balsamicznego lub sok z cytryny, tymianek


PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz pieczarki. Smażyć ok. 5 - 6 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i będą lekko zrumienione.
Dodać sól, pieprz, masło, smażyć ok. 3 minuty. Wlać śmietanę, dodać natkę, w razie potrzeby doprawić, zagotować. Na koniec skropić sokiem z cytryny.


WSKAZÓWKI
Jeśli sos zbyt mocno odparuje i stanie się zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody, bulionu, mleka lub białego wina. Pamiętaj, aby po dolaniu płynu, całość chwilę podgotować, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
2020-02-07 16:14 183

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.