Sushi w domu

Sushi w domu


Przedstawiamy Państwu  propozycję do samodzielnego wykonania Sushi w domu. Potrawa jest troszkę czasochłonna, ale ale dla efektu końcowego warto ją przygotować.

Składniki:

- ryż do Sushi ok 0,5 kg 
- ocet ryżowy, cukier, sól,
- świeży łosoś lub wędzony 
- paluszki surimi,
- awokado, świeży ogórek, kiełki (słonecznika, jarmużu lub inne),
- serek typu Philadelphia,
- czarny sezam lub biały,
- algi do Sushi (Nori)
- Wasabi,
- marynowany imbir, 

Warzywa oraz ryba do Sushi powinny być pokrojone w paski, ogórek powinien być pozbawiony gniazd nasiennych.

Potrzebna będzie także mata słomkowa do zwijania rolek.

Zaczynamy:

Bardzo ważnym elementem jest ugotowanie ryżu. Potrzebny będzie nam specjalny ryż do Sushi.
Ryż należy bardzo dobrze wypłukać, w tym celu wsypujemy ryż do miski następnie wlewamy wodę i delikatnie ręką płuczemy, po czym odsączamy- czynność powtarzamy kilkukrotnie, aż woda będzie w miarę klarowna. 

Gotowanie ryżu: 

Umyty ryż przesypujemy do garnka (równomiernie rozmieszczamy warstwę ryżu na jego dnie), wlewamy wodę ok. 1 cm ponad poziom ryżu, solimy, a następnie przykrywamy  przykrywką i wstawiamy na wolny ogień. Od momentu zagotowania się wody, gotujemy jeszcze ok. 15 min, pamiętajmy żeby nie odkrywać przykrywki podczas gotowania. Po 15 min. wyłączamy ryż i pozostawiamy dalej pod przykryciem, aby odpoczął ok. 15 min.

Zaprawa do ryżu: ok. 100 ml wody, 5-6 łyżek octu ryżowego, 1-2 łyżeczki cukru, odrobina soli.
Wykonanie zaprawy: wlewamy wodę do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, następnie dodajemy ocet ryżowy, cukier oraz sól i łączymy ze sobą. 

Ugotowany ryż przesypujemy do miski, zalewamy zaprawą, dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 

Kręcenie rolek
W Naszym przypadku zostały przedstawione: Hosomaki czyli rolki z jednym składnikiem, Futomaki- rolki wieloskładnikowe owinięte w nori oraz Nigiri czyli kulka ryżu z rybą na wierzchu (mogą być użyte również owoce morza lub warzywo) 

HOSOMAKI

Liść Norki przecinamy na pół i układamy błyszczącą stroną na słomkowej (drewnianej) matce, tak aby na matową stronę norki układać ryż i składniki.
Układamy ryż na ok. 2/3 powierzchni Nori u góry zostawiając wolny pasek (należy pamiętać, aby ryż był rozmieszczony na krawędziach Nori)
Gdy już mamy rozmieszczony ryż na Nori mniej więcej w połowie układamy dowolny składnik, łosoś lub dowolne warzywo. 
Zwijamy rolkę tak aby składniki pozostały na swoim miejscu i nie przesunęły się poza rolkę, następnie nadajemy kształt rolce dociskając ją. 
Kroimy rolkę na kawałki (pamiętajmy, aby nóż był ostry i dokładnie wytarty po każdym cięciu rolki)

FUTOMAKI

W tym przypadku używamy całego kawałka Norki, układamy błyszczącą stroną na matce, a na matową stronę układamy ryż, następnie smarujemy ryż odrobiną serka typu Philadelphia oraz układamy składniki wg. własnego uznania, u nas jest to: łosoś, ogórek, surimi, kiełki oraz awokado. Posypujemy odrobiną czarnego lub białego sezamu i zwijamy rolkę. Następnie kroimy rolkę na kawałki. 
Do Sushi możemy także dodać np. marynowaną rzepę lub tykwę, sałatę lub inne dowolne składniki.

Futomaki moża zrobić także wegetariańskie używając tylko warzyw. Także smakują wyśmienicie.

NIGIRI

Lepimy z ryżu małą kulkę w dłoniach o owalnym kształcie i na wierz nakładamy rybę lub warzywo i gotowe.

UWAGI:

Należy pamiętać, aby za każdym nakładaniem ryżu na liście Nori zmoczyć dłonie wodą, aby ryż nie kleił się do nich.
Przy krojeniu rolek na kawałki należy po każdym cięciu  wytrzeć dobrze ryż oraz zwilżyć ostrze wodą aby ryż nie przyklejał się do niego.

PODANIE:

Sushi podajemy z marynowanym imbirem oraz wasabi. 

2019-11-11 11:32 417 co na obiad, sushi

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.