Sushi w domu

Sushi w domu


Przedstawiamy Państwu  propozycję do samodzielnego wykonania Sushi w domu. Potrawa jest troszkę czasochłonna ale efekt końcowy na pewno zadowoli każdego z Was oraz Waszych najbliższych.

Składniki:

- ryż do Sushi ok 0,5kg 
- ocet ryżowy, cukier, sól,
- świeży łosoś lub wędzony 
- paluszki surimi,
- awokado, świeży ogórek, kiełki (słonecznika, jarmużu lub inne),
- serek typu Philadelphia,
- czarny sezam lub biały,
- algi do Sushi (Nori)
- Wasabi,
- marynowany imbir, 

Warzywa oraz ryba do Sushi powinny być pokrojone w paski, ogórek powinien być pozbawiony gniazd nasiennych.

Potrzebna będzie także mata słomkowa do zwijania rolek,

Zaczynamy:

Bardzo ważnym elementem jest ugotowanie ryżu. Potrzebny będzie Nam specjalny ryż do Sushi (możemy kupić go praktycznie w każdym sklepie)
Ryż należy bardzo dobrze wypłukać, w tym celu wsypujemy ryż do miski następnie wlewamy wodę i delikatnie ręką płuczemy ryż po czym odsączamy ryż od wody- czynność tą powtarzamy kilkukrotnie aż woda będzie w miarę klarowna. 

Gotowanie ryżu: 

Umyty ryż przesypujemy do garnka (równomiernie rozmieszczamy warstwę ryżu na dnia garnka), wlewamy wodę tak aby poziom wody był ok 1cm ponad poziomem ryżu, solimy a następnie przykrywamy wszystko  przykrywką i wstawiamy na wolny ogień. Od momentu zagotowania się wody, gotujemy jeszcze ok 15 min, pamiętajmy żeby nie odkrywać przykrywki podczas gotowania. (Są różne szkoły gotowania ryżu do Sushi, Nasz jest jednym z wielu), po 15 min wyłączamy ryż i pozostawiamy dalej pod przykryciem aby odpoczął (ok 15 min)

Zaprawa do ryżu: ok 100 ml wody, 5-6 łyżek octu ryżowego, 1-2 łyżeczki cukru, odrobina soli,
Wykonania zaprawy: wlewamy wodę do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, następnie dodajemy ocet ryżowy, cukier oraz sól i łączymy ze sobą. 

Ugotowany ryż przesypujemy do miski i następnie zalewamy całość ówcześnie wykonaną zaprawą do ryżu i dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 

Kręcenie rolek

W Naszym przypadku zostały przedstawione: Hosomaki czyli rolki z jednym składnikiem, Futomaki- rolki wieloskładnikowe owinięte w nori oraz Nigiri czyli kulka ryżu z rybą na wierzchu (mogą być użyte również owoce morza lub warzywo) 

HOSOMAKI

Liść Norki przecinamy na pół i układamy na błyszczącą stroną na słomkowej (drewnianej) matce, tak aby na matową stronę norki układać ryż i składniki (tak postępujemy przy każdym rodzaju rolek) 
Układamy ryż na ok 2/3 powierzchni Nori u góry zostawiając wolny pasek (należy pamiętać aby aby ryż był rozmieszczony na końcówkach o krawędziach Nori)
Gdy już mamy rozmieszczony ryż na Nori mniej więcej w połowie układamy dowolny składnik, łosoś lub dowolne warzywo. 
Zwijamy rolkę tak aby składniki pozostały na swoim miejscu i nie przesunęły się poza rolkę, następnie nadajemy kształt rolce dociskając ją. 
Kroimy rolkę na kawałki (pamiętajmy aby nóż był ostry i należy go dokładnie wycierać po każdym cięciu rolki)

FUTOMAKI

W tym przypadku używamy całego kawałka Norki, układamy błyszczącą stroną na matce a na matową stronę układamy ryż, następnie smarujemy na ryż odrobinę serka typu Philadelphia oraz układamy składniki wg. własnego uznania, w Naszym przypadku jest to: łosoś, ogórek, surimi, kiełki oraz awokado. Posypujemy odrobiną czarnego lub białego sezamu i zwijamy rolkę. Następnie kroimy rolkę na kawałki. 
Do Sushi możemy także dodać np. marynowaną rzepę lub tykwę, sałatę lub inne dowolne składniki.

Futomaki moża zrobić także wegetariańskie używając tylko warzyw, także smakują wyśmienicie.

NIGIRI

Lepimy z ryżu małą kulkę w dłoniach o owalnym kształcie i na wierz nakładamy rybę lub warzywo i gotowe.

UWAGI:

Należy pamiętać aby za każdym nakładaniem ryżu na liście Nori zmoczyć dłonie wodą aby ryż nie kleił się do nich.
Przy krojeniu rolek na kawałki należy po każdym cięciu  wytrzeć dobrze ryż oraz zwilżyć ostrze wodą aby ryż nie przyklejał się do niego.

PODANIE:

Sushi podajemy z marynowanym imbirem oraz wasabi. 

2019-11-11 11:32 191 co na obiad, sushi

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.