SZAKSZUKA


Banalnie proste i szybkie danie, które możesz przyrządzać z różnymi dodatkami, w zależności od tego, co masz akurat w lodówce. Doskonałe na śniadanie, kolację lub szybki obiad po pracy. Gotowe w 15-20 minut.












SKŁADNIKI/ 1 - 2 PORCJE
2 jędrne pomidory, pokrojone w grubsza kostkę lub pomidory pelati z puszki*
1 łyżeczka oliwy + łyżeczka masła
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
sól, świeżo zmielony pieprz, 1/3 łyżeczki oregano, opcjonalnie chili
2 jajka
do podania ulubione dodatki do wyboru np: świeża kolendra, bazylia, natka pietruszki, szczypior, rukola, bułka ciabatta


PRZYGOTOWANIE
Na niedużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę; zeszklić. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Pokrojone pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami; wymieszać. Smażyć* na większym ogniu około 3 - 4 minuty, aby odparowały i nabrały głębszego smaku.
W podsmażonych pomidorach, zrobić łyżką wgłębienia, wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem do momentu, aż białka jajek będą ścięte; ok. 3-4 minuty. Podawać ze świeżą zieleniną i ciabattą.

WSKAZÓWKI
Aby pomidory podczas smażenia szybciej odparowały i jednocześnie zachowały swoją strukturę, nie należy ich mieszać.
Ilość wariacji szakszuki jest nieograniczona, więc jeśli chcesz trochę poeksperymentować, możesz do niej dodać takie dodatki, jak pokruszony ser kozi, fetę, gorgonzolę, mozarellę, parmezan, chorisso, szpinak, kukurydzę z puszki, cukinię, pieczarki lub paprykę.
Z przypraw, sprawdzi się kumin, kurkuma, cynamon, curry.
2020-02-06 15:44 449 szakszuka, jajka, jajka gotowane w pomidorach, jajka sadzone

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.