SZYBKA I LEKKA SAŁATKA Z JARMUŻEM

Zapraszamy na szybką i lekką sałatkę z jarmużem, idealną na kolację, lub jako szybka przekąska.
Składniki:
- pęczek jarmużu,
- ok 250-300 g pomidorków koktajlowych,
- jedno dojrzałe awokado,
- jedna gruszka,
- jedno opakowanie sera mozzarella mini,
- sól, pieprz naturalny, zioła prowansalskie,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu balsamicznego, sok z połowy niedużej cytryny,
- opcjonalnie ok 1 łyżki olej z orzechów laskowych lub włoskich, olej z pestek dyni,
- sos kremowy z octu balsamicznego,
- pół łyżeczki miodu,
Przygotowanie:
Umyty jarmuż pozbawiamy twardych i łykowatych części i kroimy lub rwiemy na kawałki. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe w całości lub połówki, pokrojone w kostkę awokado, pokrojoną w kostkę gruszkę oraz ser mozzarella mini. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz posypujemy na wierzchu odrobiną ziół prowansalskich.
Dressing: Do słoiczka lub innego naczynia wlewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę oleju z orzechów laskowych lub włoskich, 1 łyżkę oleju z pestek dyni, 3 łyżki octu balsamicznego oraz sok z niedużej cytryny i pół łyżeczki miodu. Zamykamy naczynie i energicznymi ruchami mieszamy wszytko do połączenia się składników.
Tak przygotowanym dressingiem polewamy całość sałatki. Na koniec dekorujemy wszystko sosem kremowym z octu balsamicznego, co doda też sałatce wyrazistego smaku.
Porada: Jeżeli nie posiadamy w domu olejów z orzechów czy pestek dyni dni, wówczas możemy wykonać go bazując tylko na oliwie z oliwek.
Smacznego!

Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy