SZYBKA I LEKKA SAŁATKA Z JARMUŻEM

SZYBKA I LEKKA SAŁATKA Z JARMUŻEM





Zapraszamy na szybką i lekką sałatkę z jarmużem, idealną na kolację, lub jako szybka przekąska.


Składniki:

- pęczek jarmużu,
- ok 250-300 g pomidorków koktajlowych,
- jedno dojrzałe awokado,
- jedna gruszka, 
- jedno opakowanie sera mozzarella mini,
- sól, pieprz naturalny, zioła prowansalskie,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 
- 3 łyżki octu balsamicznego, sok z połowy niedużej cytryny, 
- opcjonalnie  ok 1 łyżki olej z orzechów laskowych lub włoskich, olej z pestek dyni, 
- sos kremowy z octu balsamicznego, 
- pół łyżeczki miodu, 


Przygotowanie:

Umyty jarmuż pozbawiamy twardych i łykowatych części i kroimy lub rwiemy na kawałki. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe w całości lub połówki, pokrojone w kostkę awokado, pokrojoną w kostkę gruszkę oraz ser mozzarella mini. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz posypujemy na wierzchu odrobiną ziół prowansalskich. 

Dressing: Do słoiczka lub innego naczynia wlewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę oleju z orzechów laskowych lub włoskich, 1 łyżkę oleju z pestek dyni, 3 łyżki octu balsamicznego oraz sok z niedużej cytryny i pół łyżeczki miodu. Zamykamy naczynie i energicznymi ruchami mieszamy wszytko do połączenia się składników.

Tak przygotowanym dressingiem polewamy całość sałatki. Na koniec dekorujemy wszystko sosem kremowym z octu balsamicznego, co doda też sałatce wyrazistego smaku.

Porada: Jeżeli nie posiadamy w domu olejów z orzechów czy pestek dyni dni, wówczas możemy wykonać go bazując tylko na oliwie z oliwek. 

Smacznego!

2020-04-15 12:06 494

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.