Szybki Shepherd ‘s pie
Szybki Shepherd ‘s pie
Składniki dla 4 osób
500g mięsa wołowego mielonego
200g czerwone go wina
400g sosu pomidorowego
300g warzyw według uznania
1kg ziemniaków
100g masła
200g śmietany
2 łyżki oleju
Na początku chciałbym zaznaczyć, iż nie jest to oryginalny przepis Shepherd ‘s pie, tylko jego skrócona i szybka wersja.
Pierwsza czynnością jest obranie i ugotowanie zimniaków. W między czasie do rozgrzanego garnka wrzucamy mięso i smażymy na oleju. Teraz dodajemy wina i czekamy aż całkowicie odparuje, następnie dodajemy warzywa i sos pomidorowy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przecieramy je purée dodając śmietanę i masło, nie zapominamy o soli i pieprzu.
Kiedy nasze mięso jest już gotowe układamy je w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę i następnie pokrywamy purée z ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Gotowe