Szybki tort bezowy
Szybki tort bezowy
Składniki dla 8 osób
200g jogurtu naturalnego
350g kajmaku (ugotowanego mleka skondensowanego)
Baza bezowa 2szt
125g białka
250g cukru
50g wody
Owoc marakuji 3 szt.
250g malin
Pierwsza czynnością do jakie należy przystąpić to przygotowanie bezy, w tym przepisie użyjemy bezy włoskiej.
Tak więc do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, gotujemy. Temperatura naszego syropu powinna osiągnąć temperaturę 121C, jeśli jednak nie posiadamy termometru musimy zaufać instynktowi i przerwać gotowanie w momencie, kiedy syrop zacznie gęstnieć, lecz nadal będzie krystalicznie przejrzysty. Zestawiamy z ognia. W między czasie ubijamy białko na piane i kiedy zacznie już „sztywnieć” dodajemy bardzo powoli naszego syropu i kontynuujemy ubijanie, dopóki nie przestygnie i całkowicie zesztywnieje.
Kajmak mieszamy z jogurtem i tak otrzymana masę nakładamy na bazę (foto6), dodajemy również marakuji. Na sam koniec nakładamy nasza beze, ja chciałem otrzymać styl industrial wiec użyłem łyżki, lecz można udekorować ciasto według własnych upodobań. Teraz możemy przypalić lekko beze palnikiem, jeśli taki posiadamy i posypujemy owocami.
Gotowe
Uwaga, jeśli nie możecie kupić gotowej bazy można ja zrobić samemu, czyli wystarczy podwoić ilość wody, białka oraz cukru potrzebnego do jej wykonania. Wysuszenie bazy zajmie dobre parę godzin w piekarniku w temp od 50C do 70C zależy jak bardzo nam się spieszy (im niższa temperatura tym lepszy efekt). Pozostała beze wkładamy do lodówki, z pewnością wytrzyma.