Tarte tatin
Tarte Tatin
Tarte Tatin, czyli odwrócona francuska tarta z karmelizowanymi jabłkami.
SKŁADNIKI dla 6 osób
10 dużych jabłek
1 pomarańcza
2 łyżki stołowe miodu
100 g rodzynek
Kardamon
150 g cukru
1 limonka
Ciasto kruche brisee
PRZYGOTOWANIE:
Pierwszą czynnością jest obranie jabłek ze skórki i pokrojenie na duże kawałki.
Następnie układamy je ciasno na patelni, posypujemy cukrem, rodzynkami, otartą skórką z pomarańczy oraz limonki, dodajemy miód.
Wyciskamy sok z obu cytrusów i dodajemy do jabłek. Na sam koniec, mielimy w młynku kardamon (chyba że ktoś ma już mielony) i posypujemy jabłka.
Następnie stawiamy na duży ogień i smażymy, dopóki nie zredukujemy znacznie wszystkich płynów(foto 4).
Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy już jabłka ostygną przykrywamy je ciastem i pieczemy w piekarniku w temp. 180C 30/45 minut.
Można pominąć krok wstępnego smażenia jabłek i natychmiast przykryć jabłka ciastem i zapiec, lecz pragnę zauważyć, iż wstępne podsmażenie nada im charakterystyczny smak.
Ciasto podajemy ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.