Tarte tatin

Tarte Tatin

 
Tarte Tatin, czyli odwrócona francuska tarta z karmelizowanymi jabłkami.





SKŁADNIKI dla 6 osób


 
10 dużych jabłek

1 pomarańcza

2 łyżki stołowe miodu

100 g rodzynek

Kardamon

150 g cukru

1 limonka

Ciasto kruche brisee

 
PRZYGOTOWANIE:

Pierwszą czynnością jest obranie jabłek ze skórki i pokrojenie na duże kawałki.
Następnie układamy je ciasno na patelni, posypujemy cukrem, rodzynkami, otartą skórką z pomarańczy oraz limonki, dodajemy miód.
Wyciskamy sok z obu cytrusów i dodajemy do jabłek. Na sam koniec, mielimy w młynku kardamon (chyba że ktoś ma już mielony) i posypujemy jabłka.
Następnie stawiamy na duży ogień i smażymy, dopóki nie zredukujemy znacznie wszystkich płynów(foto 4).
Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy już jabłka ostygną przykrywamy je ciastem i pieczemy w piekarniku w temp. 180C 30/45 minut.

Można pominąć krok wstępnego smażenia jabłek i natychmiast przykryć jabłka ciastem i zapiec, lecz pragnę zauważyć, iż wstępne podsmażenie nada im charakterystyczny smak.

Ciasto podajemy ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.

 

2019-10-01 07:00 122 co na obiad, Tarte tatin,

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.