Tiramisu

Tiramisu

(orginalny przepis z lat 60-tych XX wieku, Veneto)

 

Składniki dla 6 osób

6 żółtek

250g cukru

500 g sera mascarpone

savoiardi

Kawa espresso (zimna)

cacao

 

Przygotowanie :

Pierwsze co musimy zrobić to zaparzyć kawe ponieważ potrzebujemy troche czasu aby wystygla.

Drugi  krok to- ucieramy żółtka z cukrem, ważne aby masa którą otrzymay miała konsystencje kremu.

Następnie do utartych żółtek dodajemy ser mascarpone i dalej ubijamy dopuki nie otrzymamay gęstego w konsystencji kremu, (uwaga-niektóre marki sera mascarpone sa bardzo słabej jakosci i może okazać się że nie otrzymamy konsystencji której potrzebujemy, nie martwcie sie tym ponieważ niżej pokaże wam sposób podawania deseru gdzie bardziej wodnista masa nie bedzie problemem)

Kiedy kawa już ostygła wlewamy ją do naczynia gdzie bedziemy moczyli w niej ciastka savoiardi. Zaczynamy od strony posypanej cukrem i następnie odwracamy.

Nadszedł moment kiedy musimy zadecydowac w jaki sposob bedeziemy podawać nasz desert, wiec wybieramy naczynie które najbardziej nam odpowiada i zaczynamy przekldać raz kremem, raz ciastkami. Zależy to od nas ile bedzie warstw kremu i ciastek.

Na koniec posypujemy tiramisu kakaem

Odsatwiamy do lodówki na parę godzin.

Gotowe.

 

 

 

2019-09-12 14:15 1599 co na deser, Tiramisu, Przepis na Tiramisu

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.