Udka z kurczaka w sosie śmietanowo- pieczarkowym z papryką.

Udka z kurczaka w sosie śmietanowo- pieczarkowym z papryką 

Znakomite i proste w przygotowaniu udka w sosie  śmietanowo - pieczarkowym z papryką.


SKŁADNIKI:
1 kg udek z kurczaka,
ok. 300-400 g pieczarek
2 papryki
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku,
ok 300 ml śmietany 30%
sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie lub naturalna mieszanka przypraw do kurczaka
olej np. ryżowy

PRZYGOTOWANIE:
1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym oraz ziołami. Nacieramy dobrze każdy kawałek i odstawiamy do lodówki na 1-2 h.
2. Na rozgrzanym oleju obsmażamy udka z kurczaka na złocisty kolor. Przekładamy wszystko do oddzielnego naczynia.
3. Na oleju, pozostałym po smażeniu udek, przesmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki lub talarki. Pieczarki należy smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5-7 min. Smażąc je w taki sposób, unikniemy wydobycia się z nich wody.
4. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i zmiażdżony czosnek. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażamy wszystko ok. 5 minut. Pod koniec smażenia oprószamy wszystko solą i pieprzem naturalnym. 
5. Do już lekko podsmażonych warzyw, dodajemy udka, zalewamy śmietaną 30% i dusimy przez ok. 45 minut.
6. Na koniec duszenia, ponownie doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

PODANIE:
Udka można podawać z ziemniakami, puree z ziemniaków lub kaszą.

Smacznego! 

2019-12-16 12:51 814 co na obiad, udka z kurczaka, udka, kurczak

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.