Udka z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Udka z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Szybko, smacznie i jednocześnie wykwintnie.








SKŁDNIKI/4-6 porcji

8 udek kurczaka

sól, świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki masła, podzielone
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
1 szklanka bulionu z kurczaka
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
10 suszonych pomidorów w oliwie, wyjętych z zalewy, pokrojonych
1/4 szklanki startego parmezanu
po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, suszonego oregano, rozmarynu
do podania: świeże listki bazylii


PRZYGOTOWANIE:

1.Udka posolić i popieprzyć, po czym podsmażyć na dwóch łyżkach masła, na złoto-brązowy kolor, około 2-3 minuty z każdej strony; odstawić.
3.Łyżkę masła roztopić w naczyniu żaroodpornym, dodać czosnek i płatki papryki, gotować ok. 1-2 minuty, mieszając do momentu, aż wydobędzie się aromat.Dodać bulion, śmietanę suszone pomidory, parmezan oraz zioła.
4.Sos doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 3-5 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.Dodać podsmażone udka.
5.Całość umieścić w piekarniku i piec w temp.200°C, około 25-30 minut.
Gotowe udka posypać świeżą bazylią.


PODANIE:
Pieczone ziemniaki/ ryż/ makaron razowy/ fasolka szparagowa/ szparagi/pieczarki/ sałata z vinegretem.


Wskazówki:
Jeśli nie mamy bulionu, możemy go zastąpić wodą i w razie potrzeby dodać więcej przypraw.
2019-10-09 11:53 1100 Udka z kurczaka, suszone pomidory, sos śmietanowy

Komentarze

Super wygląda :) Zrobię w weekend :)

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.