Udka z sosem pieczarkowym

Udka z sosem pieczarkowym

 

Składniki dla 4 osób

8 udek z kurczaka

500ml ciemnego piwa

250g małych pomidorów

1 cebula

400g pieczarek

skoncentrowany bulion grzybowy

Kapary

30g gorzkiej czekolady

Przyprawy do kurczaka

 

 

Pierwsza czynnością jest przyprawienie kurczaka i pieczenie go w piekarniku w temp 180C przez około 30minut

W między czasie kroimy na plasterki pieczarki, cebule i podsmażamy w garnku. Następnie dodajemy kapary czekoladę bulion i piwo i gotujemy na średnim ogniu. Sos musi zgęstnieć i wszystkie warzywa musza się prawie rozgotować, uzyskamy w ten sposób ciemno brązowy sos o gęstej konsystencji.

Pomidory kroimy na polowe, przyprawiamy do smaku i zapiekamy krótko w piekarniku.

Kiedy sos jest już gotowy, kurczak upieczony ni pozostaje nam nic innego jak podać do stołu

 

 

2019-09-13 13:52 366 co na obiad, Udka z sosem pieczarkowym, udka z kurczaka

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.