Udka z sosem pieczarkowym
Udka z sosem pieczarkowym
Składniki dla 4 osób
8 udek z kurczaka
500ml ciemnego piwa
250g małych pomidorów
1 cebula
400g pieczarek
skoncentrowany bulion grzybowy
Kapary
30g gorzkiej czekolady
Przyprawy do kurczaka
Pierwsza czynnością jest przyprawienie kurczaka i pieczenie go w piekarniku w temp 180C przez około 30minut
W między czasie kroimy na plasterki pieczarki, cebule i podsmażamy w garnku. Następnie dodajemy kapary czekoladę bulion i piwo i gotujemy na średnim ogniu. Sos musi zgęstnieć i wszystkie warzywa musza się prawie rozgotować, uzyskamy w ten sposób ciemno brązowy sos o gęstej konsystencji.
Pomidory kroimy na polowe, przyprawiamy do smaku i zapiekamy krótko w piekarniku.
Kiedy sos jest już gotowy, kurczak upieczony ni pozostaje nam nic innego jak podać do stołu