WĄTRÓBKA Z A'LA SALSĄ WARZYWNĄ

WĄTRÓBKA Z A'LA SALSĄ WARZYWNĄ



Składniki:

- ok 0,5 kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej (w Naszym przypadku wątróbka cielęca),
- odrobina mąki do panierki,
- sól, pieprz naturalny,
- 300 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 duża papryka czerwona,
- 2- 3 ząbki czosnku, 



Przygotowanie:

Wątróbkę kroimy na plastry  nie grubsze niż 1 cm, panierujemy w mące i smażymy z każdej strony po ok 5 min, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku (należy pamiętać aby doprawić solą już po usmażeniu wątróbki, ponieważ w innym wypadku będzie twarda)


Salsa warzywna: 

Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę oraz paprykę  kroimy w dosyć grubą kotkę, czosnek kroimy w cienkie talarki.

Na bardzo rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki i obsmażamy przez ok 6-7 min ciągle mieszając , następnie wrzucamy cebulę i smażymy aż będzie mieć złoty kolor po czym dodajemy paprykę i podsmażamy dosłownie 1-2 min. Na koniec dodajemy czosnek i całość smażymy ok 30- 45 s ciągle mieszając. Należy uważać aby nie palić czosnku, ponieważ będzie gorzki.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Wskazówka: Kiedy będziemy smażyć pieczarki patelnia musi być rozgrzana do wysokiej temperatury, wówczas pieczarki zamkną pory i nie puszczą wody. Będą soczyste w środku.


Wątróbkę wykładamy na talerz i całość przykrywamy salsą warzywną. 

Gotowe!



2020-03-22 10:28 125

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.