WĄTRÓBKA Z POMARAŃCZĄ I CZERWONĄ CEBULĄ
















SKŁADNIKI/ 4 OSOBY
ok. 500 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
2 cebule czerwone
1 ząbek czosnku
3 pomarańcze
1 łyżeczka mąki ryżowej
2 1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oleju np.ryżowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki rozmarynu, 1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz świeżo zmielony
opcjonalnie uprażony sezam do dekoracji




PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z olejem, oprószyć mąką, wymieszać, dodać wątróbkę, podsmażyć ok. 1 minutę, aż się lekko zarumieni. Dodać sok z jednej pomarańczy, jeszcze chwilę smażyć 1 minutę potrząsając patelnią. Zmniejszyć ogień, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do rondelka, przykryć i odstawić.
Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę, rozmaryn i tymianek, zeszklić. Dodać zmiażdżony czosnek, łyżeczkę octu balsamicznego, sok z 1 pomarańczy jeszcze chwilę podsmażyć, mieszając.
Cebulę przełożyć do rondla z wątróbką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, chwilę  dusić na średnim ogniu pod przykryciem. W międzyczasie na odrobinie masła, lekko zrumienić cząstki pomarańczy, oprószone delikatnie chili.

Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym.


2020-02-11 14:22 413 wątróbka, wątróbka z pomarańczą, wątróbka z pomarańczą i cebulą czerwoną

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.