WIEPRZOWINA a'la CHILI CON CARNE

WIEPRZOWINA a'la CHILI CON CARNE

Łagodniejsza, tańsza i szybsza wersja Chili con carne :) Gotowa w 20 minut.

1 cebula, pokrojona w kosteczkę
2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 szczypta pieprzu cayenne
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
650 g mielonego mięsa wieprzowego
sól, pieprz
5 łyżeczek koncentratu
6 suszonych pomidorów
200 g kukurydzy z puszki
200 g czerwonej fasoli z puszki
ok. 1 - 1 1/2 szkl. wody
opcjonalnie: skórka z limonki, kilka plasterków boczku wędzonego



PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać czosnek, słodką paprykę, cayenne kmin rzymski i oregano, mieszając smażyć około 1 minutę. Dodać mięso, szczyptę soli, smażyć, mieszając, aż mięso będzie ścięte ( straci różowy kolor) z każdej strony.
Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, kukurydzę, suszone pomidory, łodyżki kolendry i pieprz, następnie podlać gorącym bulionem lub wodą, dodać sos sojowy i ocet balsamiczny. Gotować przez 10 - 15 minut na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Finalnie danie powinno być zwarte i soczyste, z niewielką ilością wytrąconego/zredukowanego sosu .


WSKAZÓWKI
Bulion najlepiej dodawać stopniowo.



PROPOZYCJA PODANIA
świeże listki kolendry / kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego/ placki/ biały ryż/ chrupiąca tortilla wysuszona w temp.170 C.




2020-02-25 18:44 740 wieprzowina, chili con carne

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.