ZUPA CZOSNKOWA

ZUPA CZOSNKOWA

Lekka, aksamitna, bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa czosnkowa, z dodatkiem ziemniaka, pietruszki, selera korzeniowego i naciowego. Idealna na szybki obiad w tygodniu, imprezę lub przyjęcie. Gotowa w 30 minut.












SKŁADNIKI/ 3 PORCJE
1 czubata łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek(lub z pestek winogron/ olej ryżowy)
1 duża główka czosnku, ząbki pokrojone na mniejsze kawałki
1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
1,5 cm plaster średniego selera
1 średnia pietruszka, pokrojona w kosteczkę
1 jasna, cienka łodyżka selera naciowego, pokrojona w półplasterki
1 średni ziemniak, pokrojony w malutką kosteczkę
1/4 szklanki białego wina lub cidera
1/2 litra bulionu/rosołu drobiowego lub warzywnego
1 czubata łyżka serka mascarpone
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
opcjonalnie, odrobina soku z cytryny do smaku

W garnku o grubym dnie rozgrzej masło z oliwą, zeszklij cebulę z czosnkiem, selerem i pietruszką, około 6-7 minut. Smaż, na średnim ogniu, często mieszając. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodaj ziemniaki, seler naciowy, tymianek i kminek. Smaż, mieszając około 2 minuty. Dodaj wino, przemieszaj, aby się zredukowało, dodaj bulion i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajokoło 5-7 minut.
Podawaj z grzankami/chrupiącym bekonem/ serem np.chedar/prażoną cebulką/ świeżymi ziołami.
2020-02-14 09:31 48

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.