Zupa Kalafiorowa

ZUPA KALAFIOROWA







SKŁADNIKI/4 PORCJE

1 kalafior ok. 600g(gotowych do gotowania różyczek)
4-5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1/2 pietruszki(opcjonalnie)
1 cebula + łyżka masła
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu(ewentualnie wody)
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
5 łyżek gęstej śmietany 18 %
garść koperku,
garść szczypiorku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1.Kalafiora pokroić w małe różyczki, ziemniaki pokroić w małą kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2.Warzywa włożyć do garnka, wlać wywar, dodać liście laurowe, ziele angielskie,pieprz, doprawić solą - zagotować. 3.W międzyczasie, na maśle zeszklić pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, pod koniec smażenia dodać czosnek, aby tylko wydobyć aromat - przełożyć do garnka.

3.Następnie przykryć garnek i gotować zupę na małym ogniu do miękkości warzyw ok. 20 minut.

4.Zupę zestawić z ognia, odlać kilka łyżek do kubka i wymieszać ze śmietaną. Po zahartowaniu śmietany dodawać ją stopniowo do zupy, cały czas mieszając. Na koniec dodać sporą ilość posiekanego koperku i szczypiorku. Oprószyć pieprzem. Podawać z pieczywem.


WSKAZÓWKI:

Aby jeszcze bardziej podbić smak zupy, możemy do niej dodać szczyptę gałki muszkatołowej/ na koniec odrobinę soku z cytryny/ oprószyć startym serem/ dodać łyżkę masła. Dla dodania koloru, dodać szczyptę kurkumy.
2019-10-07 10:59 2822 co na obiad, Zupa kalafiorowa, zupa, kalafior

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.