ZUPA KREM POMIDOROWA W STYLU WŁOSKIM

Rozgrzewająca, wyrazista i pyszna, a przy tym banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.








SKŁADNIKI/ 2-4 PORCJE
1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
2-3 ząbki czosnku, cienko pokrojone lub zmiażdżone
1 łyżeczka octu winnego
5 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych (możemy pominąć)
3 x 400 g puszki pomidorów pelati lub 700 ml passaty
1,5 - 2 szklanki wywaru drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka brązowego cukru/ syropu klonowego do smaku
sól, pieprz,


PRZYGOTOWANIE
W rondelku o grubym dnie zeszklij na maśle cebulę i czosnek, dodaj ocet winny, zamieszaj. Dodaj suszone pomidory (jeśli używasz), pomidory z puszki, bulion, cukier, przyprawy, a następnie zagotuj. Przykryj i gotuj jeszcze 5-10 minut.
Zmiksuj, spróbuj, w razie potrzeby dopraw.

PROPOZYCJA PODANIA:
Zupę podawaj w miseczkach, udekorowaną kleksem świeżego pesto i jogurtu greckiego, posypaną listkami świeżej bazylii.
Dodatkowo grzanki z bułki ciabatty, tarty parmezan lub mozzarella.
2019-12-10 13:21 1219 co na obiad, ZUPA KREM POMIDOROWA W STYLU WŁOSKIM

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.