ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z MASŁEM PALONYM

ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z MASŁEM PALONYM

Wegańska i bezglutenowa turecka zupa z czerwonej soczewicy. Jeden z najpopularniejszych przepisów na zupę na Bliskim Wschodzie.

Czas przygotowania do 30 minut.
SKŁADNIKI/ 4 PORCJE:

1 średniej wielkości posiekana cebula
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 1/4 szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej
1 marchewka, drobno pokrojona
1 średni ziemniak, pokrojony w kosteczkę
4-6 szklanek wywaru warzywnego (lub kombinacji wody i wywaru)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Opcjonalne uzupełnianie:

1 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
4 łyżki masła, podzielone (lub 2 łyżki masła + 2 łyżki oliwy z oliwek)
2 łyżki natki pietruszki lub listki mięty posiekane
grzanki - (opcjonalnie - do podania)
cytryna pokrojona w ćwiartki
Inne przyprawy pasujące do zupy: kurkuma, kmin rzymski



PRZYGOTOWANIE:
1.W garnku o grubym dnie, zeszklić cebulę, po czym dodać czosnek, soczewicę, marchewkę i ziemniaka.
2.Wlać wywar.
3.Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, do miękkości, 10-15 min.
4.Zmiksować zupę.Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać nieco wody, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia.Podawać.

Aby podbić smak zupy, należy powoli rozgrzać na patelni 4 łyżki masła i kiedy zacznie się pienić, dodać płatki chili. Całość wymieszać, potrząsając patelnią przez około 20 sekund.
Wlać zupę do misek i skropić ją masłem z chili.
Podawać natychmiast z małymi grzankami, posiekaną natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny (opcjonalnie).



WSKAZÓWKI:
Jeśli nie mamy wywaru, zupę możemy przygotować na samej wodzie, dodając więcej przypraw.
Do podsmażanej cebuli możemy dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Jeśli nie mamy czerwonej soczewicy, możemy użyć zielonej, pamiętając o tym, że gotuje się nieco dłużej.
2019-10-28 11:08 400 Zupa krem z czerwonej soczewicy z masłem palonym, zupa z soczewicy

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.