Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni
Banalnie prosta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem.
Czas przygotowania: do 45 minut
SKŁADNIKI/ 4 porcje:
1,5 kg dyni 
oliwa
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 
1 – 2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię pokroić w ćwiartki, posmarować wnętrze olejem i piec około 30 – 45 minut.
2. Miękką dynię wyjąć z piekarnika i pozostawić na chwilę do wystudzenia.
3. W międzyczasie w garnku o grubym dnie, rozgrzać sporo oliwy i zeszklić cebulę, ok. 2-3 minuty.  Dodać czosnek, paprykę, cynamon i gałkę muszkatołową. Podsmażać wszystko kolejną minutę.
4. Dynię oczyścić z pestek, a następnie wyjąć miąższ i dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać  i dusić przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlać tyle wody, aby pokryła warzywa. Przykryć garnek i gotować przez 10 minut.
5. Całość zmiksować blenderem. Na koniec dodać miód, ocet, sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Podawać z prażonymi pestkami dyni i skropioną oliwą lub palonym masłem, aromatyzowanym np. chili
2019-11-27 13:54 104 co na obiad, Zupa, Zupa krem z dyni, dynia

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.