ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA
Na rosole lub bulionie warzywnym lub drobiowym

Szybka, aromatyczna i rozgrzewająca ogórkowa. Idealna na obiad w tygodniu. Jej przygotowanie zajmie ci zaledwie 20 minut.





SKŁADNIKI/ 4 PORCJE
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
kawałek pietruszki, startej na tarce o grubych oczkach
1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
1-2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego (można pominąć, jeśli bulion jest esencjonalny)
1,5 litra rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego
3 ziemniaki
4 średnie kiszone ogórki, starte na tarce o grubych oczkach
3/4 szklanki zalewy z kiszonych ogórków
3-4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka cukru lub do smaku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku


PRZYGOTOWANIE
W garnku na maśle i oliwie podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać marchewkę, pietruszkę, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego; mieszając, smażyć przez chwilę, aż się zeszklą. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Wlać rosół, dodać ziemniaki, zagotować, zmniejszyć ogień, po czym gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Gdy ziemniaki zmiękną, dodać ogórki i 3/4 szklanki zalewy z kiszonych ogórków, zagotować. Odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i część natki pietruszki. Resztą zieleniny oprószyć zupę na talerzach.


WSKAZÓWKA
Wodę z ogórków dodajemy dopiero, kiedy warzywa są miękkie, w przeciwnym razie warzywa zdębieją.
Jeśli  jeszcze bardziej chcemy podkręcić smak zupy, możemy przesmażyć krótko na maśle również ogórki.
Cukier dodajemy w celu zrównoważenia kwaśnego smaku.
Inne dodatki: starty żółty ser/ parmezan/ kromka razowego chleba
2020-01-08 11:45 418 co na obiad, zupa ogórkowa, zupa

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.