Zupa pieczarkowa

SKŁADNIKI/ 4 PORCJE
2 łyżki oleju ryżowego
1 cebula, pokrojona kosteczkę
15 szt. (300 g) średnich pieczarek, pokrojonych w cienkie półplasterki
1 średnia marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
5 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka sosu sojowego
2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
800 ml - 1 litr bulionu/ rosołu
1 łyżeczka masła
1 czubata łyżka serka mascarpone
posiekana natka pietruszki, koperek
opcjonalnie - szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
W garnku o grubym dnie roztopić olej, dodać cebulę oraz pieczarki, mieszając dusić przez ok. 7 - 10 minut, aż odparują, a cebula się zeszkli.
Dodać marchewkę, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, chwilę razem podsmażać.
Dodać gorący rosół, sos sojowy, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia, dodać masło oraz serek mascarpone, uprzednio rozprowadzony w kilku łyżkach wywaru. Na koniec dodać natkę i koperek.

Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy