Zupa porowa

Zupa porowa










Składniki/ 4 porcje:

1 por (400 g po obraniu), białe i jasnozielone części pokrojone w ćwierćplasterki
gruby plaster chudego wędzonego boczku, pokrojony wedle uznania
1 cebula, drobno posiekana
2-3 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
3-4 szklanki wody lub delikatnego bulionu
sól, pieprz świeżo mielony
opcjonalnie, sok z cytryny
2-3 łyżki śmietany kremówki 30%!

Przygotowanie:

1.Na głębokiej patelni(lub garnku o grubym dnie) rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i boczek, aż zaczną się rumienić, dodać por oraz ziemniaki, wszystko wymieszać i przykryć. Dusić na średnim ogniu przez ok.3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając lub potrząsając patelnią.

2. Całość zalać gorącym bulionem lub wodą, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 10 min., aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę, skropić cytryną, posypać startym żółtym serem.

Propozycja podania:
szczypiorek/ koperek/ świeży tymianek/ grzanki/parmezan

Wskazówki:

Zupę można zmiksować na krem.
Zamiast ziemniaków, można dodać ugotowany oddzielnie makaron.
Przygotowując pora, należy go dokładnie umyć i zdjąć najgrubsze, wierzchnie liście.
2019-10-10 11:24 1742 co na obiad, Zupa porowa, zupa, por, danie z pora

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.