Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

 

Skladniki dla 4 osob

600g swierzego lososia

0,2g szafranu (2 saszetki)

2 łyżki krokosza barwierskiego (opcjonalnie)

6 szt. anyżu gwiaździstego

150g koncentratu (bulionu) z homara

1 kostka rosołowa warzywna (zamiast soli)

1 szklanka białego wina

1 duża pomarańcza

Warzywa na bulion (moja sugestia), pomidor, cebula, chili, fenkuł włoski

 

Pierwszym krokiem będzie dokładne umycie i pokrojenie warzyw, z których ugotujemy bulion, tutaj jednak mamy wolna rękę, aby dobrać nasze składniki, ponieważ zależy tylko i wyłącznie od dostępności i naszego gustu które z nich wybierzemy. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka i podsmażamy(foto3), dolewamy białego wina. Następnie dodajemy anyżu, koncentrat z homara, krokosza, kostkę rosołową oraz zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy na średnim ogniu, dopóki warzywa się kompletnie rozgotują (trzymajmy cały czas poziom około 2 litrów).

W międzyczasie kroimy naszego łososia w kostkę, i wkładamy do piekarnika, trzymamy go w temp 55 stopni przez około 40min. Podkreślam abyście postarali się o świeżą rybę, jeśli nie, kupcie mrożoną, w tych dwóch przypadkach nie ma obaw, lecz jeśli nie jesteście pewni co do świeżości zastosujcie wyższe temperatury gotowania (kosztem jakości oczywiście).

Kiedy nasza zupa jest już ugotowana należy przecedzić ja przez drobne sitko. Przecedzona zupę stawiamy raz jeszcze na małym ogniu i dodajemy szafranu oraz tarkowanej skorki pomarańczy doprowadzamy raz jeszcze do wrzenia.

Układamy łososia na głębokich talerzach i zalewamy go zupa.

Gotowe

 

Jeśli ktoś preferuje gęstsze wersje to można dodać trochę śmietany podczas gotowania.

 

 

2019-09-13 13:40 320 co na obiad, Zupa rybna z łososiem, Zupa rybna

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.