ZUPA SEROWA Z PULPECIKAMI

Idealna zupa na szybki i smaczny obiad w tygodniu.









SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego 
300 g pieczarek, pokrojonych w talarki
1 marchewka, pokrojona w talarki 
1 pietruszka, pokrojona w talarki
pół niedużego selera, pokrojonego w paseczki
(opcjonalnie, warzywa mogą być starte na tarce o grubych oczkach)
2 opakowanie po 100 g serków topionych śmietankowych
1-2 cebule, drobno posiekane
ok. 1 l domowego bulionu warzywnego
sól, pieprz ziołowy, suszony lubczyk
śmietana 12% 



PRZYGOTOWANIE 
Pulpeciki:
Do mięsa mielonego dodajemy pół drobno posiekanej cebuli, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, mieszamy i formujemy pulpeciki. Podsmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia z każdej strony.

Zupa: 
W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę z pieczarkami, aż będą miękkie, dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz seler i podduszamy ok. 10 min. Zalewamy bulionem i dalej gotujemy 10 min. 
Do osobnej miski wkładamy serki, miażdżymy widelcem, dodajemy 2 łyżki śmietany i około 1 szklanki gotującego się wywaru, mieszamy do momentu pozbycia się grudek.
Wlewamy zawartość miski do gotującego się wywaru i zagotowujemy całość. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem ziołowym oraz suszonym lubczykiem.







2020-01-27 20:16 657

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.