Zupa szpinakowa krem

ZUPA SZPINAKOWA KREM

Bardzo prosta, zdrowa i sycąca zupa szpinakowa.Idealna na szybki biad w ciągu tygodnia.

SKŁADNIKI/4 porcje:
25 g masła
1 pęczek cebuli dymki, posiekanej
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 por(około 120g), pokrojony w plasterki
2 małe pałki selera naciowego(około 85 g), pokrojonego w plasterki
1 mały ziemniak(około 200 g), obrany i pokrojony w kostkę
sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
1l bulionu wrzywnego lub drobiowego
2 x 200-235g opakowań świeżego szpinaku
4 łyżki śmietany śmietany 18% do dekoracji


1. W garnku rozgrzać masło,cebulę, pora, selera i ziemniaka, wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Do garnka wlać bulion i gotować kolejne 10 min., aż ziemniaki będą miękkie.

3. Dodać czosnek oraz szpinak i gotować, przez chwilę, aż zwiędnie. Całość zmiksować na gładko. Doprawić do smaku. Przelać na talerze i udekorować kleksem śmietany.


Inne dodatki:
kolendra/ parmezan/prażone płatki migdałów/prażone orzechy włoskie/płatki chili/sok z cytryny

WSKAZÓWKI:
Zupa doskonale nadaje się do mrożenia.
2019-10-21 11:14 109 Zupa szpinakowa krem, zupa, szpinak, krem

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.