ZUPA W STYLU MAROKAŃSKIM

ZUPA W STYLU MAROKAŃSKIM
SZYBKA, PROSTA I SMACZNA ZUPA Z INDYKIEM, BATATAMI I SOCZEWICĄ.

SKŁADNIKI/ 2-3 PORCJE
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula, drobno pokrojona
2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
1 (300 g) batat, obrany i pokrojony w kostkę
1/3 szklanki czerwonej soczewicy, suchej
1 litr wody lub rosołu
400 g mięsa z uda indyka, pokrojonego w kostkę*
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki śmietany 18%
przyprawy:3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól i pieprz, po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, kolendry, suszonego oregano, łyżka świeżej kolendry lub natki pietruszki + do dekoracji.
opcjonalnie dla nadania bardziej orientalnego smaku: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

PRZYGOTOWANIE
Do garnka wlać oliwę, włożyć cebulę, czosnek i batata, co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut.
Dodać przyprawy oraz soczewicę.Mieszając smażyć przez minutę.
Dodać wodę, zagotować, włożyć pokrojonego indyka, doprawić pieprzem i solą.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10-15 minut.Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i kolendrę, wymieszać.
Podawać z posiekaną kolendrą lub natką.

WSKAZÓWKA
Można zastąpić piersią z indyka lub kurczaka
2020-01-29 17:34 1887

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.