Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

 

Składniki dla 4 osób

 







2 cebule

1 marchewka

2 ząbki czosnku

1 por

200g boczku

600g ciecierzycy

4 łyżki oliwy z oliwek

Kostka rosołowa bądź litr bulionu warzywnego

4 kromki czerstwego chleba

 

 

Do przyrządzenia naszej zupy możemy wykorzystać dwa różne rodzaje ciecierzycy, pierwsza opcja to produkt z puszki już ugotowany, druga to ciecierzyca suszona i w tym przypadku musimy zostawić ją w wodzie na minimum 12 godzin i następnie ugotować.

Pierwszą czynnością będzie pokrojenie w kostkę chleba i usmażenie go na patelni(foto2), możemy przyprawić go według uznania. Następnie kroimy nasze warzywa w drobniutką kostkę (foto4), tak samo postępujemy z boczkiem. Wrzucamy boczek na rozgrzana patelnie i smażymy, dopóki nie będzie chrupiący (foto3). Do boczku dodajemy warzywa (foto5) i kontynuujemy smażenie. Następnie przenosimy wszystko do garnka dodajemy kostkę rosołowa (foto6) i zalewamy woda (1litr). Gotujemy przez około 5 minut od momentu wrzenia(foto7) i dodajemy ciecierzyce. Dalej gotujemy przez około 10 minut (dodajemy wody, jeśli trzeba). Ostatnia czynnością jest dodanie oliwy z oliwek i podanie na głębokim talerzu naszej zupy wraz z chrupiącym chlebem

Gotowe.

 

 

2019-09-12 11:01 908 co na obiad, Zupa z ciecierzycy, Zupa

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.