Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy
Składniki dla 4 osób
2 cebule
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 por
200g boczku
600g ciecierzycy
4 łyżki oliwy z oliwek
Kostka rosołowa bądź litr bulionu warzywnego
4 kromki czerstwego chleba
Do przyrządzenia naszej zupy możemy wykorzystać dwa różne rodzaje ciecierzycy, pierwsza opcja to produkt z puszki już ugotowany, druga to ciecierzyca suszona i w tym przypadku musimy zostawić ją w wodzie na minimum 12 godzin i następnie ugotować.
Pierwszą czynnością będzie pokrojenie w kostkę chleba i usmażenie go na patelni(foto2), możemy przyprawić go według uznania. Następnie kroimy nasze warzywa w drobniutką kostkę (foto4), tak samo postępujemy z boczkiem. Wrzucamy boczek na rozgrzana patelnie i smażymy, dopóki nie będzie chrupiący (foto3). Do boczku dodajemy warzywa (foto5) i kontynuujemy smażenie. Następnie przenosimy wszystko do garnka dodajemy kostkę rosołowa (foto6) i zalewamy woda (1litr). Gotujemy przez około 5 minut od momentu wrzenia(foto7) i dodajemy ciecierzyce. Dalej gotujemy przez około 10 minut (dodajemy wody, jeśli trzeba). Ostatnia czynnością jest dodanie oliwy z oliwek i podanie na głębokim talerzu naszej zupy wraz z chrupiącym chlebem
Gotowe.