ZUPA Z CIECIERZYCY Z POZMIDORAMI I ROZMARYNEM
Pyszna, pożywna i banalnie prosta.
SKŁADNIKI/ 4 PORCJE
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, posiekane
gałązka świeżego rozmarynu
2 puszki ciecierzycy, odsączonej lub 2 szklanki suchej ciecierzycy*
1 puszka pomidorów
sól i pieprz do smaku
ewentualnie, odrobina miodu lub szczypta cukru
4 szklanki bulionu
grzanki
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku, na oliwie, zeszklić czosnek z rozmarynem przez 1-2 minuty. Nie dopuścić do zrumienienia czosnku.
Dodać pomidory i dalej gotować przez 5-10 minut. Następnie dodać
ok. połowę ciecierzycy oraz wywar. Doprawić solą i pieprzem.
Na dużym ogniu, doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować kolejne 10 minut. Wyjąć rozmaryn, zmiksować do pożądanej konsystencji, dodać resztę odsączonej ciecierzycy. Chwilę podgrzać.
Przelać do misek i udekorować świeżą gałązką rozmarynu. Podawać z grzankami np. z ciabatty lub kuskusem.
WSKAZÓWKI:
Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia, odcedź ciecierzycę, dobrze opłucz i zalej świeżą wodą. Dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, około 45 minut do 1 godziny. Odcedź.
~Teresa80
Świetna zupka :) Zrobiłam ją w 15 minut. Dziękuję