ZUPA Z KRÓLIKA Z DODATKIEM BOCZKU

Delikatna zupa z królika, idealna dla całej rodziny.

SKŁADNIKI/ 6 PORCJI
2 l wody
ok. 600 g elementów z królika
4 ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
2 średnie marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
1 pietruszka, starta na tarce o grubych oczkach
opcjonalnie, plasterek selera startego na tarce o grubych oczkach
kawałek pora, pokrojony w cienkie półtalarki
1 średnia cebula, posiekana w kosteczkę
kawałek boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki
1/2 szklanki białego ryżu
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz świeżo zmielony
sporo natki pietruszki, szczypiorku lub koperku
opcjonalne dodatki: pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka sosu sojowego, pieprz cayenne



PRZYGOTOWANIE
Mięso zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. W trakcie gotowania zebrać szumowiny.
Dodać ryż, po 5 minutach ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. W międzyczasie podsmażyć boczek z porem i cebulą, przełożyć do zupy. Gotować 10 minut, doprawić solą i pieprzem..
Podawać z kawałkami królika i natką pietruszki.

WSKAZÓWKI:
Mięso można wykorzystać do potrawki z królika.
Zamiast ryżu do zupy można dodać kaszę jaglaną.
2019-12-18 14:17 967 co na obiad, królik, zupa z królika, zupa

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.