Zupa z pulpecikami

ZUPA Z PULPECIKAMI

SKŁADNIKI:


PULPECIKI
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, wieprzowego lub z indyka
1 cebula lub 2 szalotki posiekane w drobną kosteczkę
sól, pieprz

ZUPA
1 łyżka masła
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
4 (ok.360 g) ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 łyżki ryżu
1 marchewka, starta na tarce
2 litry bulionu
1/4 łyżeczki kurkumy
garść natki pietruszki, posiekanej
garść koperku, posiekanego
opcjonalnie, 100 ml śmietany 18% (zahartowanej)


PULPECIKI
Do miski włożyć mięso, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie dokładnie wyrobić dłonią. Uformować niewielkie kuleczki.

ZUPA
W garnku na maśle zeszklić cebulę i marchewkę. Następnie zalać bulionem, dodać ziemniaki i ryż. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 5 minut.
Włożyć pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę.
Zestawić zupę z ognia i zaprawić zahartowaną śmietaną (śmietanę oddzielnie wymieszać w kubeczku z kilkoma łyżkami wywaru, po czym wlać do garnka z zupą).

WSKAZÓWKA:
Bulion można zastąpić wodą i dodać 2 liście laurowe, 3-4 ziela angielskie i więcej marchewki. Można też dodać nieco sosu sojowego.
2019-11-28 13:12 157 co na obiad, Zupa z pulpecikami, zupa, pulpeciki

Komentarze

~basias

Zupę robi się szybko !! polecam na szybki obiad,a przy tym jest naprawde pyszna, mój mąż mięsożerny :) poprosił o dokładkę :) to musiała być dobra :)

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.