ZUPA ZACIERKOWA

Zacierkowa/ kartoflanka na rosole lub bulionie

SKŁADNIKI/ 3 OSOBY
Na zacierki/ ok. 1/2 szklanki:
2 czubate łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki ciepłej wody
Na zupę:
1 litr rosołu
1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
1 mała pietruszka, starta na tarce o grubych oczkach
2 duże liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
sól, pieprz świeżo mielony
45 g/ 3 łyżki - boczku pokrojonego w małe plasterki
1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
ok. 3 łyżki natki pietruszki i/lub kopru


PRZYGOTOWANIE
Zacierki:
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, wbić jajko. Ręką wyrobić elastyczne, dość twarde ciasto. Palcem wskazującym i kciukiem skubać malutkie kawałki ciasta, jednocześnie wałkując/rolując je między palcami. Gotowe zacierki wrzucać do miski, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się nie posklejały.
WSKAZÓWKA: Jeśli ciasto się klei oprósz dłonie i ciasto mąką. Jeśli dodasz za dużo mąki, dolej odrobinę wody.

Zupa:
Na patelni podsmażyć boczek, aż się wytopi tłuszcz, dodać cebulę i smażyć na złoty kolor.
Ziemniaki zalać rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować 5 minut.
Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i podsmażony boczek z cebulą, po czym gotować kolejne 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania, dodać zacierki, gotować do chwili wypłynięcia, aby były al dente lub 2-3 minuty do miękkości. Dodać część kopru i natki pietruszki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Resztą zieleniny udekorować zupę.


2020-01-12 16:35 1546 co na obiad, zupa zacierkowa. zacierkowa, kartoflanka, zupa kartoflanka, zacierki, zacierki bez jajka

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.